İstanbul Modern Sanat Müzesi veya kısaca İstanbul Modern, Türkiye’nin ilk modern sanat müzesidir.
Eczacıbaşı ailesinin öncülüğünde, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından kurulan müze, 11 Aralık 2004’te ziyarete açılmıştır.
Perşembe günleri Türkiye’de ikamet eden ziyaretçilere ücretsizdir. Salı günleri saat 14.00 – 18.00 arası, 18 – 25 yaşındaki, Türkiye’de ikamet eden gençlere ücretsizdir.
Bu müzeyi müze kart ile yılda bir kez ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. https://muze.gov.tr
Genel olarak Modern Sanat Müzesi içinde manzara resimleri, sulu boyalı eserler ve soyut sanal çalışmaları sergilenmektedir.
Söz konusu olan eserlerin büyük birçoğu ise müze kurucu ve sahipleri olan
Eczacıbaşı ailesinin farklı eserlerinden oluşmaktadır.
Ancak kurulduğu bina Tophane Meydanı’nın 1957-58 yıllarındaki düzenlenmesi sırasında ambar olarak, ünlü mimar Sedat Hakkı Eldem yönetiminde inşa edilmiştir.
Benzer yazılarımızdan <strong>Dijital Müze Ziyareti</strong> İstanbul Kadın Müzesi ve Süslü Kadınlar Bisiklet Turu yazılarımızı da okumanızı öneririm.
İstanbul Modern ve Kuruluş Öyküsü
Her şeyden önce ilk tohumları, 1987 yılında, 1. Uluslararası Çağdaş Sanat Sergilerinde, bugünkü adıyla Uluslararası İstanbul Bienali’nde atılmıştır. https://bienal.iksv.org/tr
Serginin sanat ortamına getirdiği ilgi ve dinamizmden etkilenen
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın kurucusu Dr. Nejat F. Eczacıbaşı, İstanbul’da daimi bir modern sanat müzesi kurmak üzere harekete geçmiştir.
Uzun bir arayış sonrasında Haliç’te, 19. Yüzyıl sanayi alanı olan Feshane, çağdaş sanat müzesine dönüştürülmüştür.
Bina, 1991 yılında 3. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapmıştır.
Fakat uzun vadeli proje gerçekleşememiştir.
O günden bu yana pek çok projeyle İstanbul’da bir modern sanat müzesi düşünün gerçekleşmesi denenmiştir. Ancak uygun bir mekân bulunamadığından girişimler sonuca ulaşamamıştı.
Son proje, 2003 yılında 8. İstanbul Bienali’nin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi’nin yanında yer alan dört numaralı gümrük antreposunu ana mekânı olarak kullanmasının ardından yeniden gündeme gelmiştir. https://www.galataport.com
Sonuçta T.C. Denizcilik İşletmeleri için kuru yük antreposu olarak inşa edilmiş olan 8000 m2’lik bina,
Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından, tam donanımlı, modern bir müzeye dönüştürülmüştür.
Ancak Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olarak 14 yıl boyunca faaliyetlerini bu binada sürdürerek
Mayıs 2018 itibariyle Beyoğlu’ndaki geçici mekânına taşınmıştır.
Meşrutiyet Caddesi’ndeki tarihi Union Française binası,
Ayrıca Galataport sahası içinde yer alan ve müzenin kurucu sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu ile ana sponsoru
Doğuş Holding, Bilgili Holding’in ortaklaşa katkısıyla yapılacak yeni binası tamamlanana kadar tüm faaliyetlerini eksiksiz olarak sürdüreceği bir biçimde hazırlanmıştır.
Her şeyden önce bu müzeye üye de olabilmektesiniz.
6 farklı üyelik programı
Türkiye’nin ilk özel modern ve çağdaş sanat müzesi üyelik programıyla size bir yıl boyunca ayrıcalıklı bir müze deneyimi sunulmaktadır.
Sonuçta üyesi olarak hem size özel ayrıcalıklardan faydalanabilir hem de Türkiye’de modern sanatın gelişmesine ve yaygınlaşmasına katkıda bulunabilirsiniz. . https://www.istanbulmodern.org