Her şeyden önce ideal emeklilik için hazırlık yapmalıyız.
Ancak hazır olmadan ve hazır hissetmeden emekli olmamalıyız.
Son gelişmeler ile birlikte farklı yöntemler düşünülmesi gerekmektedir. Bununla ilgili olaraktan da <strong>Emeklilik Sistemi Sürdürülebilir mi?</strong> yazımızı okumanızı öneririz.
Mesela ihtiyarlığı kötü gösteren dört sebep vardır.
Birincisi, insanı işlerden uzaklaştırması,
İkincisi vücudu zayıflatması,
Üçüncüsü insanı hemen hemen her zevkten mahrum etmesi,
Dördüncüsü ölüme yakın oluşu.
M. T. Cicero
Bu başlığı gördüğünüzde ‘’İdeal Emeklilik’’diye bir şey yoktur,dediğinizi duyar gibiyim.
Ama planlamayı ve zamanlamayı doğru yaparsanız bunun mümkün olduğunu göreceksiniz.
Ama her şeyin başı sağlık, öncelikli olarak sağlığımızı korumalıyız.
Ayrıca buna da genç ve çalışma hayatında iken dikkat ederek başlamalıyız.
Ancak gençliğimizde sağlığımıza dair yapacağımız her olumsuz davranışın bedelini yaşlılığımızda ödemek zorunda kalacağımızı hatırlamalıyız.
Tabii ki genetik faktörlerin etkisi de bunları olumlu veya olumsuz olarak etkileyecektir.
İdeal Emekliliği Planlama Süreci
Her şeyden önce emeklilik; yaşamımızdaki bir yol ayrımıdır.
Çalışma hayatından sonra yeni bir yaşam tarzına yelken açacağımız bir yol ayrımından bahsediyorum.
Ayrıca bunun da iyi planlanması ve mali alt yapının buna uygun kurgulanması demektir.
Yol ayrımına geldiğinizde tüm bunlara hazırlık yapmadıysanız beklenmedik ve can sıkıcı sonuçlar ile karşılaşmanız muhtemeldir.
Her ne kadar bir kısmını o andan itibaren düzenlemeniz mümkün gibi görünmekle birlikte;
Önceden planlama yapmadan emeklilik yaşınızı, bağlanacak olan emeklilik maaşınızı,
Ayrıca bunun üstüne ihtiyaç duyacağınız geliri,
Bu geliri sürekli kılabilmek için yapacağınız yatırımı ve/veya birikimi,
Bir müddet de olsa çalışacağınız işi önceden planlamanız gerekecektir.
Bu sonraki süreç için destek almanızı önereceğim.
Bu konuda size destek olabilecek Yaşam Ve İlişkiler Koçu: Haluk Gültekin ile de irtibata geçebilirsiniz.
Para ile ilgili ilişkinize güvenmiyor veya tereddüt duyuyorsanız da Para Koçluğu hakkında Pelin Narin Tekinsoy ile irtibata geçmenizi öneririm.
İdeal Emeklilik ve SGK Sistemi
Sosyal güvenlik sistemi sgk. ve emeklilik programlarının yeniden yapılandırılması özellikle son on yılda yoğun şekilde tartışılan konulardır.
TÜSİAD tarafından 1997 yılında yayımlanan “Türk Sosyal Güvenlik Sisteminde Yeniden Yapılanma” başklı raporunda; 1999 yılında başlayan sosyal güvenlik sistemi revizyon çalışmalarına ışık tutmasına çalışılmıştır.
Ancak,1999 yılında başlayan bu sürecin tamamlanmamış olması üzerine;Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Temmuz 2004’te yayımlamış olduğu ;
“Sosyal Güvenlik Sisteminde Reform Önerisi” çalışmasıyla emeklilik ve sağlık sistemlerini yeniden tartışılmaya açmıştır.
İlgili konularda yasal düzenlemelerin yapılması yeniden gündeme alınmıştır.
Önemli olan ne kadar güçlü vurabildiğin değil, önemli olan o darbeyi yedikten sonra ileriye doğru gitmeye devam edip etmediğindir. Kaç darbe alıp hayatta yoluna devam edebiliyorsun? İşte kazanmak böyle bir şey! Kendine inanmaya başlayana kadar kendine ait bir hayatın olmayacak!
Bu düzenleme ile Bireysel emeklilik sistemi kapsamında çalışanların maaşlarından bir kesinti yaparak sisteme girmeleri sağlanmıştır ve tasarrufa özendirilmeleri amaçlanmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘’On Birinci Kalkınma Planı 2019-2023’’ kapsamında;
Demografik yapıdaki değişiklikler başlığı altında;
MADDE 39. Dünyada nüfus artışı yavaşlarken yaşam beklentisi artmaktadır.
Yaşlanma eğilimi sürmektedir.
2015 ’de yüzde 8 olan yaşlı nüfus oranının 2050 ’de yüzde 16 olması beklenmektedir.
MADDE 40. Demografik dönüşümde yaşlanma sürecini yoğun bir biçimde yaşayan gelişmiş ülkelerde işgücünün daralmasıyla ekonomiler yavaşlamaktadır.
Artan sağlık ve sosyal güvenlik harcamaları sağlıklı ve aktif yaşlanma politikalarının geliştirilmesi ihtiyacını artırmaktadır. Yaşlılar Günü.
MADDE 41. Yaşlı nüfusun artmasıyla bakım hizmetlerinin geliştirilmesi, yaşam boyu eğitim imkânlarının artırılması ve yaşlıların değişime uyumunun sağlanması ön plana çıkmaktadır.
Bu durum tespiti ve öngörüler ışığında her şeyi devletten beklememek ve plan dahilinde hareket etmenin önemi artmaktadır.
İdeal Emeklilik ve Çalışmak
İdeal emeklilik için genç yaşımızdan doğru planlama yapmak, emeklilik yaşımızı doğru belirlemek ve erken yaşta iş hayatından uzaklaşmamamız gerekir.
Bunun içinde ilerleyen yaşlarda fiziksel aktivitesi daha az olan iş tercih edebilmek ve bunun içinde erken yaşlardan itibaren eğitim ve sertifikasyon programlarına katılarak yetkinliğimizi arttırarak, kişisel donanıma katkı sağlayacak ön çalışmalar yapmamız gerekecektir.
Gençlikten başlayan bir planlama ileri yaşlardaki çalışmalarımıza katkı sağlar.40’lı yaşlardan başlayan bir planlama sizin ileri yaşlarda rahat iş bulmanızı veya bireysel iş yapma yetinize katkı sağlar.
Uzayan ömür ile 65 yaşında elini eteğini işten çekip, çalışmadan hazır birikim ile yaşamak çok iyi bir yöntem olmayacağını düşünenlerdenim.
kişisel üretkenliğiniz devam etmeli, sağlıklı yaşlanma için beyin çalışmaya ve kişisel yaratıcılığımızın devamı gerekir.
Eğer emekli olup çalışmaya devam etmek seçeneğini kullanacaksak, emekli olduğumuz SGK na göre Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödememiz gerekip gerekmediğini araştırmalıyız. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/noyan-dogan/15.
Bu ve benzeri konulardan zamanında haberdar olmak için gazete köşelerinde de yazan yazarlar belirleyerek veya kişisel blog sayfalarına abone olarak takip etmenizi öneririm.