Emeklilik Nedir?

Emeklilik, bir kimsenin belirli bir yaşa kadar prim veya kesenek ödeyerek çalışması ve genellikle yaşlanarak ve bu yüzden fikri ve bedeni gücünü kısmen kaybetmesi sebebiyle ilgili kanuni şartlara haiz olduğu takdirde eski maaşının bir kısmına herhangi bir hizmet karşılığı olmaksızın hak kazanması halidir.

Kişinin yaşadığı ülke Sosyal Güvenlik Yasası kuralları dahilinde, Prim ve kesenek ödeyerek çalışması sonucu, belirlenen şartlar dahilinde süre sonunda  yaşlanarak veya fikri ve bedeni gücünü kısmen kaybetmesi sebebi ile çalışırken aldığı maaşının bir kısmını hizmet karşılığı olmadan hak kazanması halidir.

Sosyal konuların en başında yaşlılık gelmektedir.

Bu konudaki İleri Yaş ve Yaşlanmak. ile ilgili yazımızı okumanızı da öneririm.

Her insan bir gün çalışma gücünü yavaş  yavaş  kaybederek ihtiyarlayacaktır.

Yaşlanan kişilere bir iş karşılığı olmaksızın ihtiyarlık aylığı veya ödeneği, çalıştıkları süre içerisinde ödedikleri primlerin ve emeklerinin karşılığı olarak ödenir. Konu hakkındaki bilgilere SGK sayfasından ulaşabilirsiniz.

Çalışma kabiliyetini kaybetmiş kişilerin topluma yük olmasını engellemek için bu maaş toplumun dayanışma duygusu içerisinde kişiye bağlanır.

Emeklilik; İleri yaşa gelen bir kişinin uzun yıl çalışması sonucu hak ettiği bir sosyal haktır.

Emeklilik genç yaşta hak edilebildiği durumlar karşısında kişi çalışmaya devam edebilmektedir. Her ne kadar bu arzu edilen bir durum olmasa da, kişilerin arzuladığı bir durumdur.

Son zamanlarda çokça duyduğumuz EYT(Erken Yaşa Takılanlar) kavramı buna örnektir.

Yaşamınızın en son aşaması olan bu bölümü doğru belirleyip yönetmek çok önemlidir.

Nerede? Nasıl? Kiminle? Ne şekilde sorularını kendinize sorup bir yol haritası belirlemeniz gerekecektir.

Okuldan mezu olup iş hayatına başladığınız an bu davranışınızın sizin hayatınızın son aşamasının şekillenmesine karar vermiş olduğunuzu unutmadan hareket etmelisiniz.

Hepimiz bir gün çalışma hayatını sonlandırıp emekli olup, özlemini çektiğimiz daha az aktif olarak ve ihtiyacımız kadar olan bir gelir ile bu süreci geçirmeyi istiyoruzdur.

Ama önceki yanlış veya bilinçsiz davranışlarımız bu süreci yanlış yönetmemize neden olabilir.

Tüm bu dönemi ara ara sosyal güvenlik uzmanı ile konuşmanızı öneririm.

Bu çok önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Close
KIRKINDAN SONRA © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
× Bize yazabilirsiniz !